خواص کرفس؛ ارزش غذایی، خاصیت و عوارض این سبزی | مجله سلامت و دانلود مداحی

ناشر : دانلود مداحی

خواص کرفس؛ ارزش غذایی، خاصیت و عوارض این سبزی | مجله سلامت و دانلود مداحی


بی علت نیست که خورشت کرفس در تمام فرهنگ ها دوست داشتنی است؛ این سبزی خوش عطر و مزه خصوصیات بی نظیری دارد.

از آنجا که کرفس منشا خیلی مناسبی از آنتی اکسیدان های باارزش، آنزیم های سودمند، فیبر، گونه های ویتامین ها و مواد معدنی ویژه است، استفاده این عضو از خانواده سبزیجات خیلی پیشنهاد می شود.

سال ها پیش، قسمت هایی از این سبزی سودمند به عنوان دارویی برای فشار خون بالا مصرف می شد. به تازگیً نیز، مطالعات دارویی به خصوصیات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی موجود در کرفس دست یافته اند، این دو خصوصیات باارزش قادراست به خوب شدن نشانگرهای تندرستی قلب یاری کند.

اگر بخواهیم به بعضی دیگر از مزایای تندرستی کرفس ذکر کنیم، می توانیم بگوییم که کرفس به عنوان تامین کننده فلاونوئیدها و پلی فنول های باارزش، قادراست از تندرستی کبد، پوست، چشم و گوارش پشتیبانی کند.

در این مطلب به بعضی از باارزش ترین خاصیت ها تندرستی کرفس، نکات وابسته با آماده و استفاده و پیامد جانبی آن می پردازیم، لطفا تا انتها با ما همراه باشید.


کرفس چیست؟

کرفس چیست و چه خصوصیاتی دارد؟

کرفس که نام علمی آن Apium graveolens است، عضوی از خانواده گیاهان به نام Apiaceae است. کرفس یک گیاه خیلی قدیمی است و سوابق آن حاکی از آن است که بخش هایی از آن در مقبره فرعون یافت شده است.

در گذشته، کرفس گیاهی بود که زیادتر در زمستان و اوایل بهارپرورش می کرد. زیادتر مردم برای یاری به “پاکسازی و سم زدایی بدن” دوست داشتند آن را میل کنند و معتقد بودند که این ماده به عنوان یک تونیک سم زدای طبیعی عمل می کند که قادراست از دچار به مریضی پیشگیری کند. به دید می ‌رسد که فایده سم زدایی کرفس مدیون محتوای غذایی استثنائی آن باشد.

زیادتر مردم ساقه کرفس را می‌ خورند، اما برگ ‌های سبز و تخم این گیاه نیز خوراکی و سودمند هستند. به عنوان مثال، افزون بر این که می توانید از برگ های کرفس در سوپ مصرف نمایید، برگ ها و تخم این گیاه خاصیت ها تندرستی اثر گذاری همانند یاری به کم شدن التهاب و جنگیدن با عفونت‌های باکتریایی را داراست.


اهمیت خوراکی کرفس:

از جمله ویتامین ها و مواد معدنی موجود در کرفس می توان به ویتامین K، ویتامین C، پتاسیم، فولات و ویتامین B6 ذکر کرد. جالب است بدانید که از آن جایی که کرفس شامل ۹۵ درصد آب است، به همین علت یک گیاه کم کالری است.

طبق اعلام وزارت کشاورزی آمریکا، یک فنجان کرفس خرد شده و خام (محدوده ۱۰۰ گرم) تقریباً شامل موارد زیر است:

  • ۲ کالری
  • ۵ گرم کربوهیدرات
  • ۷ گرم پروتئین
  • ۲ گرم چربی
  • ۶ گرم فیبر
  • ۶ میکروگرم ویتامین K (37 درصد DV)
  • ۴۵۳ واحد ویتامین A (9 درصد DV)
  • ۵ میکروگرم فولات (۹ درصد DV)
  • ۲۶۳ میلی گرم پتاسیم (۸ درصد DV)
  • ۱ میلی گرم ویتامین C (5 درصد DV)
  • میلی گرم منگنز (۵ درصد DV)
  • میلی گرم ویتامین B6 (4 درصد DV)
  • ۴ میلی گرم کلسیم (۴ درصد DV)
  • میلی گرم ریبوفلاوین (۳ درصد DV)
  • ۱ میلی گرم منیزیم (۳ درصد DV)

افزون بر این، کرفس منشا خوبی از فیبر رژیمی است، به ویژه زمانی که بیش از یک فنجان به طور هموقت می خورید، این بدان معنی است که قادراست مزایای گوارشی مناسبی هم داشته باشد.

با در دید گرفتن درصد بالایی از آب و الکترولیت‌ ها (شامل محدوده ۸۰ میلی‌ گرم سدیم در هر فنجان، که میزانی بیشتر برای یک سبزی محسوب می شود) کرفس می‌ تواند به پیشگیری از کم آبی جسم یاری کند، این در حالی است که به عنوان یک ادرار آور طبیعی عمل می ‌کند که نفخ را نیز کم شدن می‌ دهد.


خصوصیات تندرستی کرفس

خصوصیات شگفت انگیز کرفس

در بخش زیر به ده مورد از باارزش ترین خاصیت ها میل کردن کرفس که شما را مجاب می کند آن را در رژیم خوراکی تان بگنجانید ذکر می کنیم:

  1. به پایین آوردن میزان کلسترول بالا و قند خون یاری کند

کرفس به علت دارا بودن یک ترکیب منحصر به شخص به نام ۳-ان-بوتیل فتالید (BuPh) که گزارش شده سبب کم شدن لیپیدها می شود، قادراست دارای تاثیرات کم شدن دهنده سطوح کلسترول باشد. پژوهشگران بر این باورند که این گیاه امکان پذیر است مواد حفاظتی دیگری که در حال ظهور در تحقیقات هستند، نیز داشته باشد.

در یک مطالعه، زمانی که موش ها به مدت هشت هفته با رژیم خوراکی پرچرب غذا شدند، به گروهی از موش ها که آب کرفس داده شد، در این گروه در مقایسه با گروه کنترل که آب کرفس را گرفتن نکرده بودند، مقدار لیپیدهای خون به مقدار قابل توجهی پایین تر نشان داده شد.

پژوهشگران در این گروه شاهد کم شدن غلظت کلسترول کل، کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL-C) و تری گلیسیرید (TG) بودند. افزون بر این، عصاره های حاصل از این سبزی به کم شدن چشمگیر قند خون در بزرگسالان مبتلا به دیابت نیز یاری می کند.


  • التهاب را کم شدن می دهد

  • کرفس شامل آنتی اکسیدان ها و پلی ساکاریدهایی است که به عنوان ضد التهاب، به ویژه آنتی اکسیدان های فلاونوئید و پلی فنول شناخته می شوند. تحقیقات نشان می ‌دهند که این پشتیبانی از تندرستی کلی، به ویژه در مردم مسن تر، به جنگیدن با ضرر رادیکال آزاد (یا استرس اکسیداتیو) که می ‌تواند منجر به ضرر سلولی و التهاب شود، یاری می کند.

    پژوهشگران بیش از ده ها گونه متفاوت از مواد خوراکی و آنتی اکسیدان هایی که به لطف استفاده کرفس تولید می شوند، را شناسایی کرده اند. این ها شامل اسیدهای فنولیک نظیر کافئیک اسید و فرولیک اید، به علاوه فلاونول هایی نظیر کوئرستین هستند.

    به علت پتانسیل کم شدن التهاب، کرفس امکان پذیر است برای معالجه طیف وسیعی از مریضی هایی که در تاثیر التهاب شدیدتر می شود سودمند باشد، از جمله:

    • درد مفاصل (نظیر آرتریت)
    • نقرس
    • عفونت کلیه و کبد
    • آشفتگیات پوستی
    • سندرم روده برانگیختن پذیر

    جالب است بدانید که گرفتن فلاونوئیدها از خوراکی های گیاهی، حتی با کم شدن التهاب اثربخش بر مغز نیز همراه بوده است.


  • به پیشگیری یا معالجه فشار خون بالا یاری می کند

  • اعتقاد بر این است که بعضی مواد غذایی موجود در کرفس می توانند با کار کردن به عنوان شل کننده عضله صاف و خوب شدن جریان کلسیم و پتاسیم در داخل و خارج از سلول، به کم شدن فشار خون یاری کنند. همینطور شواهدی وجود دارد که نشان می دهد عصاره کرفس قادراست به گشاد کردن و منقبض کردن عروق خونی، خوب شدن جریان خون و یاری به تندرستی کلی قلب یاری کند.


  • به پیشگیری از ایجاد زخم معده یاری کند

  • این سبزی سودمند به لطف دارا بودن گونه ویژهی از عصاره اتانول که در حفاظت از پوشش دستگاه گوارش سودمند است، می ‌تواند به پیشگیری از ایجاد زخم معده یاری کند. پژوهشگران باور دارند که به علت وجود مواد شیمیایی نظیر فلاونوئیدها، تانین ها، روغن های گریز و آلکالوئیدها، این گیاه قادر است تا به مناسبی معده، روده و روده بزرگ را غذا کند. این مواد میزان اسید آزاد شده معده را کنترل می کنند و در عین حال میزان مخاط محافظ را نیز خوب شدن می قسمتد.

    مطالعه ای در سال ۲۰۱۰ که در ژورنال زیست شناسی دارویی منتشر شده است، نشان داد که عصاره کرفس قابلیت مجدد پرکردن سطوح خالی شده خلط معده که برای پیشگیری از تشکیل حفره‌ها ضروری است، را نیز دارا می ‌باشد.


  • از تندرستی کبدمراقبت می کند

  • طبق یک مطالعه انجام شده بر روی موش ها، زمانی که موش ها با کرفس (به همراه کاسنی و جو) غذا شدند، مقدار جمع شدنچربی های پرمخاطره داخل کبد آن ها به مراتب کم شدن یافت، این در حالی است که خوب شدن عملکرد آنزیم کبد و سطوح چربی خون نیز از نتایج دیگر این مطالعه بود. پژوهشگران گرفتنند که هرچه در این مطالعه ویژه به موش ها کرفس، کاسنی و جو زیادتر داده شود، تندرستی کبد آنان زیادتر تامین می شود.


  • قادراست دارای مزایای کم شدن وزن باشد

  • همانطور که در بخش نمایانات غذا ای نیز مشاهده کردید، کرفس یک گیاه کم کالری است و به علت توانایی اش در تامین مواد غذایی حیاتی و یاری به مرتب کردن متابولیسم لیپید (چربی) قادراست به عنوان یک مواد خوراکی اهمیتمند به شما در رسیدن به اهداف کم شدن وزن یاری کند.

    افزون بر دارا بودن مواد غذایی، به ویژه آنتی اکسیدان ها، الکترولیت ها و ویتامین ها و مواد معدنی، کرفس شامل آب و فیبر بالایی است که قادراست شما را مدت وقت زیاد تری سیر نگه داشته و به شما یاری می کند احساس مناسبی داشته باشید. میل کردن یک کرفس کامل فیبر زیادتری نسبت به آب تامین می کند، درنتیجه این گیاه امکان پذیر است مناسبترین گزینه برای کم شدن وزن باشد.


  • قادراست از هضم خوراکی پشتیبانی کند و نفخ را کم شدن دهد

  • تخم کرفس شامل یک ترکیب بی بو و روغنی با نام NBP است که دارای فایده ادرارآور بوده و به سم زدایی جسم یاری می کند. طبق مطالعه ذکر شده در بخش بالا، که بر روی موش ها انجام شد، زمانی عصاره کرفس به موش ها داده شد، مقدار ادرار آن ها به طور قابل توجهی زیادتر از گروه کنترل بود.

    مزایای مربوط به هضم و گوارش دراثر میل کردن کرفس، تا محدوده بیشتری به تاثیرات دیورتیک یا ادرار آور آن مربوط می شود. از آن جایی که میل کردن کرفس گردش خون را در روده تثبیت می کند، درنتیجه قادراست در جهت خوب شدن هضم و کم شدن نفخ نیز سودمند باشد.

    مطالعات همینطور حاکی از آن است که مصرف آب این سبزی، قادراست پلی فنول و فیبر را تأمین کند، که این دو دارای تاثیرات پروبیوتیک نظیر هستند و ازپرورش پروبیوتیک های سودمند پشتیبانی می کنند.


  • شامل خصوصیات ضد میکروبی است که با عفونت ها جنگیدن می کند

  • قرن هاست که از تخم کرفس به عنوان یک داروی گیاهی با تاثیرات ضد باکتریایی مصرف می شود. گزارشی که در سال ۲۰۰۹ در مجله داروسازی و فارماکولوژی منتشر شد، نشان داد که محصولات کرفس شامل مواد ضد میکروبی ویژهی هستند.

    افزون بر این، شواهدی مبنی بر اینکه این گیاه قادراستپرورش باکتری ها را بطور قابل توجهی پاکسازی و کم شدن دهد نیز وجود دارد. با میل کردن کرفس می توانید به طور طبیعی در برابر عفونت های باکتریایی ایمن بمانید.


  • به پیشگیری از عفونت ادراری یاری می کند

  • از آنجا که کرفس به کم شدن اوریک اسید و برانگیختن تولید ادرار یاری می کند، برای جنگیدن با عفونت های باکتریایی در دستگاه گوارش و هیکل های تولید مثل نیز سودمند است. هنظیر کرن بری، که به عنوان جنگیدن با عفونت های دستگاه ادراری (UTIs) شناخته شده، کرفس نیز قادراست به پیشگیری از دچار به عفونت ادراری (UTI) و همینطور آشفتگیات مثانه، مسائل کلیوی و احتمالاً حتی کیست در هیکل های تولید مثل یاری کند.


  • دارای تاثیرات ضد سرطان است

  • کرفس هنظیر گیاهانمراقبت ی در برابر سرطان نظیر هویج، رازیانه، جعفری و زردک شامل موادمراقبت ی شیمیایی به نام polyacetylenes است. مطالعات اولیه نشان داده است که این مواد به کم شدن سمیت و جنگیدن با تشکیل سرطان به ویژه سرطان سینه، سرطان روده و سرطان خون یاری می کنند. Polyacetlynes خیلیی از تاثیرات تثبیت کننده سیستم ایمنی، از جمله توانایی جنگیدن با تومور را دارد که این توانایی مانع از تکثیر سلول های جهش یافته می شود.

    طبق گفته دانشکده علوم کشاورزی در دانشگاه آرهوس دانمارک، ” مواد polyacetylenes، توانایی های زیستی جالب توجه خیلیی از جمله فعالیت های ضد التهابی، ضد جمع شدنپلاکتی، ضد توموری و همینطور فعالیت علیه باکتری ها و مایکوپلاسما را نشان داده اند.”

    خاصیت ها ضد سرطانی کرفس به همین جا ختم نمی شود. کرفس شامل فلاونوئیدهایی به نام های آپی ژنین و لوتئولین است که طبق تحقیقات، این فلاونوئیدها سبب مرگ سلول های سرطانی می شوند.


    خصوصیات کرفس

    نکاتی که بایست در زمان خرید ومراقبت کرفس رعایت نمایید:

    • همیشه به دنبال کرفس هایی ارگانیک و عاری از هرگونه مواد شیمیایی یا سموم متفاوت باشید.
    • زمان خرید کرفس، مطمئن شوید که ساقه ها استوار، سبز روشن و کاملاً بدون هیچگونه خمیدگی باشند.
    • کرفس خریدارای شده را حدبیشتر ۵ تا ۷ روز درون یخچال نگه دارید. بعد از این مدت، کرفس کم کم آغاز به خراب می کند و مقدار مواد غذایی آن نیزشروع به کم شدن می کند.
    • فریز کردن کرفس نیز پیشنهاد نمی شود، زیرا این گیاهی است که به راحتی خراب می شود.

    نحوه مصرف کرفس (دستور العمل ها)
    • برای تمیز کردن و خرد کردن آن، ابتدا ریشه ای که هموارهً سفت و سفید است را دور بریزید.
    • برگ های کرفس نیز هنظیر ساقه، منشا مناسبی از ویتامین ها و مواد معدنی هستند، درنتیجه آنان را دور نریزید!
    • می توانید برگ ها را نگه دارید و از آن ها در دستور العمل هایی نظیر گونه های سوپ یا سس مصرف نمایید.
    • ساقه را نیز به مناسبی بشویید تا اگر خاکی درون منافذ آن وجود دارد، شسته شود، پس از شستن ساقه را هم به قطعات کوچک تر خرد نمایید.

    در مقایسه با جوشاندن و یا سرخ کردن، بخارپز کردن کرفس گزینه مناسبتری است زیرا آنتی اکسیدان های زیادتری را حفظ می کند. مواد کرفس، از جمله فلاونوئیدها و پلی فنول های آن، مواد غذایی ظریفی هستند که زمان پخت بیش از اندازه، از بین می روند. مناسبتر است کرفس را خام میل کنید و یا آن را به آرامی، مثل بخارپز کردن آن برای چند دقیقه برای نرم شدن آن، طبخ نمایید.

    شما می توانید از کرفس در خیلیی از دستورالعمل ها، همانند سوپ سبزیجات مرغ، گونه های سالاد، سالاد ماهی یا تخم مرغ، سیب زمینی تنوری و یا اسموتی ها مصرف نمایید و از تمام مزایای بی نظیرش بهره مند شوید.


    ریسکات و پیامد جانبی کرفس

    حتما این سوال برایتان پیش آمده که چرا امکان پذیر است استفاده کرفس سبب بروز پیامد جانبی شود؟ اگرچه آلرژی مربوط به کرفس خیلی رایج نیست، اما کرفس در میان یک گروه کوچک از خوراکی هایی است که با ایجاد بازتاب ‌های آلرژیک شدید در بعضی از موارد یکسان آلرژی به بادام ‌زمینی، همراه است.

    وقتی که کسی که به کرفس حساسیت دارد، دربرابر روغن های آن قرار می گیرد، قرار گرفتن دربرابر این روغن ها، قادراست پیامد جانبی بالقوه کشنده ای ایجاد کند.

    تخم کرفس شامل بالاترین مقدار آلرژن است که در طول پخت و پز هم از بین نمی رود، درنتیجه شخصی که به آن حساسیت دارد بایست از میل کردن تخم کرفس حتی به صورت پخته نیز بپرهیزد.

    بعضی مردم نیز امکان پذیر است در صورت حساسیت به اگزالات (oxalates) به عنوان مثال، در صورت دارا بودن سابقه سنگ کلیه، احتیاج به ممحدوده کردن میزان استفاده این سبزی داشته باشند.